Οι ειδικοί συνιστούν εκδόσεις πλήρους λιπαρών, χωρίς ζάχαρη για βέλτιστα οφέλη αποκατάστασης μυών.Νέα έρευνα δείχνει ότι το ελληνικό γιαούρτι προσφέρει οφέλη πέρα από την απλή πρόσληψη πρωτεϊνών.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients στις 29 Αυγούστου, Καναδοί ερευνητές παρακολούθησαν την προπόνηση αντίστασης 30 υγιών, νεαρών ενήλικων ανδρών και ανέλυσαν τα σνακ που κατανάλωναν μετά την προπόνηση, δηλαδή υδατάνθρακες και ελληνικό γιαούρτι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη ελληνικού γιαουρτιού στη διατροφή των ανδρών μείωσε ορισμένους δείκτες φλεγμονής πιο αποτελεσματικά από την κατανάλωση μόνο υδατανθράκων.
Η μελέτη δείχνει ότι το ελληνικό γιαούρτι μετά την προπόνηση όχι μόνο υποστηρίζει την ανάπτυξη των μυών, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της φλεγμονής.
Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην προπόνηση δύναμης, όταν οι μυϊκές ίνες εμφανίζουν μικρές ρήξεις. Εμφανίζεται μέσω πόνου, δυσκαμψίας και οιδήματος.
Tο ελληνικό γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των δεικτών φλεγμονής μετά την προπόνηση πιο αποτελεσματικά από τους υδατάνθρακες, σύμφωνα με νέα μελέτη. (iStock)
Η Autumn Bates, πιστοποιημένη κλινική διατροφολόγος και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου μαγειρικής "How to Eat", δήλωσε στο Fox News Digital ότι η περιεκτικότητα του ελληνικού γιαουρτιού σε πρωτεΐνες το καθιστά ιδανικό σνακ μετά την προπόνηση.
«Η πρωτεΐνη είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται κανείς για να ανακάμψει από μια προπόνηση», είπε.
«Το ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται λευκίνη, το οποίο είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη αποκατάσταση και αποκατάσταση των μυών. Οι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου, αλλά δεν παρέχουν τα δομικά στοιχεία που χρειάζονται, τα αμινοξέα, για την αποκατάσταση των μυών.»
Η Μπέιτς, η οποία είναι επίσης προσωπική γυμνάστρια, φτιάχνει το δικό της ελληνικό γιαούρτι και είπε ότι εξοικονομεί περίπου 450 δολάρια ετησίως με αυτόν τον τρόπο.
Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αντιφλεγμονώδεις τροφές για την υποστήριξη της ευεξίας, λένε οι ειδικοί υγείας. (iStock)
Για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη από το γαλακτοκομικό πιάτο, είπε να αγοράζετε μόνο σκέτο, άγλυκο και – ιδανικά – πλήρες ελληνικό γιαούρτι.
«Έχει βρεθεί ότι οι τροφές πλήρους κάλυψης λιπαρών προσφέρουν περισσότερο χορταστικό χαρακτήρα από τις εκδόσεις με χαμηλά λιπαρά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα», σημείωσε ο Bates.
«Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους λιπαρών έχουν σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2, η οποία είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών, της καρδιάς και των δοντιών. Επειδή η βιταμίνη Κ2 είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος της όταν επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.»
Η Jill Charton, μια διάσημη γυμνάστρια με έδρα τη Τζόρτζια, σημείωσε τα προβιοτικά οφέλη του ελληνικού γιαουρτιού, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.
«Επειδή η βιταμίνη Κ2 είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, αφαιρείτε το μεγαλύτερο μέρος της όταν επιλέγετε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά», δήλωσε ένας προσωπικός γυμναστής στο Fox News Digital. (iStock)
«Ωστόσο, η κατανάλωση άλλων αντιφλεγμονωδών τροφών όπως λιπαρά ψάρια, ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, μούρα, φυλλώδη λαχανικά και υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο, μειώνοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα trans λιπαρά, τα ραφιναρισμένα σάκχαρα και αποφεύγοντας το αλκοόλ και το κάπνισμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα μας», πρόσθεσε.
Ο γυμναστής δήλωσε στο Fox News Digital ότι η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών, καθώς και για την ενυδάτωση και την αποφυγή του στρες.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν το απλό, άγλυκο, πλήρες σε λιπαρά ελληνικό γιαούρτι για να μεγιστοποιήσετε τα πιθανά οφέλη για την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση. (iStock)
Αν δεν σας αρέσει η πικάντικη γεύση του ελληνικού γιαουρτιού, ο Bates προτείνει να αναμίξετε με σκόνη πρωτεΐνης για να εξισορροπήσετε τη γεύση ή να την αναμίξετε σε ένα smoothie.
«Εφόσον τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης από ελληνικό γιαούρτι, εντός 24 ωρών μετά την προπόνησή σας, τότε θα δείτε εκπληκτικά οφέλη», είπε.
Η Άντρεα Μαργκόλις είναι αρθρογράφος lifestyle για τα Fox News Digital και Fox Business.